maanantai 1. heinäkuuta 2013

Vahva ihminen

Käsitykseni siitä, mitä on olla vahva, on muuttunut viimeisen vuoden aikana rajusti.

Ennen ajattelin, että vahva ihminen osaa pitää muista huolta. Hän osaa toimia aina puolueettomasti, tarvittaessa kuin kone. Vahva ihminen osaa pitää omat ajatuksensa sisällään, jos niiden ääneen sanominen aiheuttaa toisille mielipahaa tai ikävän tilanteen. Vahva ihminen ei tukeudu toisiin, hän selvittää itse omat ongelmansa, järjestää yksin omat ajatuksensa ja palvelee muita. "Auttaa ja palvella" on yksi partiolaisten ihanteista, se on aina ollut minulle se kaikkein tärkein. Vahva ihminen auttaa ja palvelee, elää tätä tarkoitusta varten.

Nykyään ajattelen, että vahva ihminen osaa ensisijaisesti pitää huolta itsestään ja ymmärtää ja hyväksyy oman rajallisuutensa muiden auttamisessa. Hän osaa antaa anteeksi, itselleen ja muille, mutta osaa myös aiheellisesti pahoittaa mielensä ja kertoa siitä. Vahva ihminen osaa tarvittaessa olla heikko ja tukeutua toisiin, myöntää olevansa avun tarpeessa. Vahva ihminen näkee omat heikkoutensa ja hyväksyy ne, mutta ymmärtää myös mahdollisuutensa kehittyä ihmisenä. "Kehittää itseään ihmisenä" on myös partiolaisten ihanne, jonka olen mielestäni ennen käsittänyt kovin väärin. Nyt luulen ymmärtäväni, mitä se tarkoittaa.

Minä tahdon ja toivon, että jokin päivä onnistun laajentamaan tällaisen ajattelutavan koko elämääni, koko ympäröivään maailmaan ja muihin ihmisiin. Toivon, että jokin päivä voin hyväksyä itseni ja siten saada rauhan minun ja maailman välille. Toivon myös, etten vaatisi tämänkään tavoitteen saavuttamiseksi liikaa itseltäni ja hyväksyn sen tosiasian, että muutokseen kuluu aikaa.

Toivon, että jokin päivä voin vielä opettajana antaa välähdyksen tätä maailmaa oppilailleni, jotta heidän ei tarvitsisi käydä läpi tätä kovaa koulua.

3 kommenttia:

  1. Hei, ajattelin että tämä saattaisi kiinnostaa sinua. Törmäsin projektiin Mielenterveysseuran kautta. Tässä linkki ilmoitukseen: http://fb.me/250fOStfs

    Kopioin ilmoituksen sisällön tähän alle:

    "Kertomuksia itsetuhoisuudesta

    Onko itsemurha koskettanut elämääsi joko lähimmäisen menetyksenä, itsemurhan uhkana tai omakohtaisena itsetuhoisena ajatuksena tai yrityksenä päästä eroon pahasta olosta?

    Jonna Pulkkinen ja Katariina Vuori kokoavat teosta itsemurhasta ja etsivät haastateltavia kertomaan, millaisia tunteita lähimmäisen poismeno itsemurhan kautta on jättänyt jälkeensä sekä siitä, millaiset elämäntilanteet ovat tällaiseen ratkaisuun ajaneet. Kertomuksia toivotaan myös niiltä, jotka ovat elämänsä varrella valinneet ratkaisuksi itsemurhan, mutta löytäneet sen jälkeen apua tai muita ratkaisukeinoja ongelmiin.

    Haastatteluja tehdään puhelimitse 30.8.2013 saakka. Kaikki materiaali käsitellään anonyymisti ja luottamuksellisesti eikä niitä käytetä muihin tarkoituksiin. Kertomuksia voi myös lähettää sähköpostitse: itsemurhakirja@gmail.com. Laitathan sähköpostiin mukaan yhteystietosi.

    Lisätietoja projektista antavat:
    Jonna Pulkkinen, puh. 045 1282578
    Katariina Vuori, puh. 040 5328236"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekevät tärkeää työtä. Minäpä otan yhteyttä, kiitos tästä! <3

      Poista
    2. :)

      Ja sitten vielä taas ihan aiheen vierestä: Olisiko sinulla antaa jotain sähköpostiosoitetta, johon voisin lähettää kutsun lukemaan nykyään suljettua blogiani? Paljastumisen pelko iski ja vetäydyin, mutta yritän kuitenkin vielä jatkaa kirjoittamista, hyvin pienelle ja luotetulle lukijajoukolle tosin enää.

      Jos et halua täällä mainita sähköpostiosoitettasi, niin voit laittaa minulle mailia osoitteeseeni, joka on muotoa [nimimerkkinitäälläbloggerissa][at]hotmail.fi. Osoite tuossa kummallisessa vihjemuodossa roskapostin välttämiseksi.

      Poista